jueves, 12 de mayo de 2011

La fragilitat de la UE


Tota acció te una reacció, això es evident. Ja ho diu la teoria del caos, que l'aleteig d'una papallona a la China, pot provocar un tornado a Àfrica, i es que les petites variacions poden produïr grans variacions, de conseqüencies inesperades. I tot hi que des d'Europa es vàren seguir les revoltes populars dels païssos àrabs amb gran interès, es veien com això, reivindicacions de població molt allunyada de nosaltres, que no afectarà a la cotidianitat europea occidental.

Però si que ha afectat, les revoltes han produït i produiran desplaçats, que veuen en la UE el refugi més proper. I el que semblava que tenia que esdevenir un esforç col·lectiu de la UE per fer front a un nou fenómen migratori, de dimensions no tan elevades de moment, ja que 20.000 tunisians, no son una massa significativa pel gruix de la UE, ha esdevingut el trencament d'un dels principis fonamentals de la Unió, la lliure circulació de persones.

I Dinamarca, no ha dubtat en trencar el tractat de Schengen, pilar fonamental de la concepció actual europea, tancant per iniciativa del govern en acord amb el partit d'ultradreta, que predica als quatre vents les desgracies que portaria la ona d'immigració.

No hem sorpren el trencament de Dinamarca, no puc expresar que no m'el esperava, encara que hem pensava que petaria per un altra banda. I es que el trencament de Schengen no ha estat tan sols per la suposada onada d'immigrants que pujarien per la frontera germano-danes invadin Dinamarca de tunisians fomentant la revolta, sinó que ja fa temps que s'esta coent un cert clima de malestar general. En primer lloc, degut a la crisis económica, que ha generat éndex d'atur i de pobresa elevats, i per altra banda a les males actuacions del governs internacionals respecte al terrorisme islamic, i molt en concret en l'assasinat de Bin Laden, celebrat per l'ultradreta, i lamentat per totes aquelles persones que creiem que tothom mereix un judici just, i es que fins hi tot els nazis vàren ser jutjats a Nuremberg.

I si fa uns dies explicava que un 9 de maig de fa 61 anys Shumman presentava la seva declaracció per establir un espai económic i social comú a Europa, avui m'admiro en com n'es de fragil aquesta Europa, i hem pregunto si no seria més sólida una unió basada en la cohesió social, i la unitat dels pobles pel bé comú, que aquesta unió económica, tan delicada que ni tan sols hem aconseguit una adhesió complerta (Regne Unit, Noruega i la mateixa Dinamarca, mai han aceptat l'euro com a moneda) i que trontolla en les seves bases en temps de canvis globals.

0 comentarios: