jueves, 5 de mayo de 2011

2011, Any Europeu del Voluntariat


Fa gairebé sis anys, en una petita oficina del centre "europeu" de Brusel·les, una colla d'il·luminats d'arreu d'Europa, divagavem sobre l'estat del voluntariat a Europa, que per divers i per entendres diferent a cada racó, era com divagar sobre el sexe dels àngels. En aquella reunió de Consell Directiu del Centre Europeu del Voluntariat www.cev.be peròvàrem posar fil a l'agulla i concreta accions a realitzar en els propers cinc anys,les linies estratègiques a seguir. Va ser on per primera vegada vàrem començar a parlar de promocionar el voluntariat a nivell euroepeu a través de la proclamació d'un Any Europeu del voluntariat. A partir d'aquell moment, el CEV es va centrar en fer pressió política per aconseguir-ho.

Després van venir els deures per a casa: contactar amb tots els europarlamentaris catalans perque signesin la proposta per a poder fer la sol·licitut oficial al Parlament Europeu. Des de la Federació Catalana del Voluntariat Social www.voluntaris.cat, ens vàrem posar mans a l'obra, i contactarem amb la majoria d'Europarlamentaris catalans, tot hi que l'unic que finalment va signar la sol·licitut va ser en Raül Romeva Tot hi això, es va aconseguir portar la sol·licitud al Parlament Europeu i un cop allí, vam guanya la votació.

Tot d'una va esclatar la crisis, tot hi que tots aquells que estabem atents la esperabem inquiets. I amb la crisis, el voluntariat arreu d'europa va donar un gir, convertin-se en una eina d'esperança, per a tantes persones desesperançades. El 2010 semblava idoni per ser l'Any Europeu de lluita contra la pobresa, estabem en plena crisis, i la situació no semblava millorar. Al desembre del 2010, a Brusel·les en la assemblea del CEV, varem treballar per buscar propostes de treball concretes per lluitat contra la pobresa des del voluntariat, i vàrem redactar un manifest, pont entre els anys europeus 2010 i 2011.

I ja fa mesos que estem al 2011, el nostre any, i des de Catalunya organitzarem el 2n Congrés Euroepu del Voluntariat, del 9 al 11 de novembre. Procurarem que sigui un Congrés útil, amb l'objectiu concret de posicionar-nos a nivell europeu i de crear linies estratègiques de treball en matèria d'associacionisme i voluntariat pels propers anys. El tema principal serà les aliances i relacions entre tots els agents que intervenen en l'acció voluntaria, les entitats, les empreses, les administracions públiques, els agents educatius. Aquest tema es posarà a la practica durant el 11/11/11 on celebrarem el Marketplace, una iniciativa de la FCVS, on es vol donar espai a un mercat d'intercanvi de projectes i col·laboracions entre diferents agents socials. El Marketplace serà la primera iniciativa catalana d'aquestes característiques i el primer a nivell espanyol sorgit per iniciativa de les entitats socials.

Per consultes o sugeriments podeu posar-vos en contacte amb l'organització del Congrés a congreseuropeu@gencat.cat i amb el Marketplace a internacional@federacio.net

Ens queda encara molta feina per fer tot hi que, hi ha molta feina fent-se, com el Symposim del CEV que es celebra aquest dies a Tallin amb el lema "El futur del voluntariat, conceptes, tendencies i visions". Bona feina a tots els que esteu allí en aquest moments!

Comptem amb tots vosaltres els voluntaris i voluntaries per que, malgrat les circunstancies adverses del moment, poguem tirar endevant plegats els nostres projectes grans o petits, tots importants tots imprescindibles per anar canviant el món.

0 comentarios: